Pitanja i odgovori

Napomena:
Ukoliko imate neko pitanje ili dilemu, za koju odgovor ne možete pronaći na ovim stranicama, slobodno nam se javite e-pismom na info@hermes-zdravlje.info. Nastojat ćemo Vam žurno odgovoriti, a pitanje i odgovor, ako nam se učini da bi moglo biti zanimljivo i ostalim čitateljima, prenijet ćemo na ovoj stranici.

Poveći broj pitanja i odgovora vezanih za zonu možete pronaći i na web stranicma dr. Vanje Grbac-Gredelj ovdje.

DIJABETES TIP 1
Ana G., Drinovci, BH, kolovoz 2011.
Poštovani, preko "Alternative za vas", web stranica, došla sam i do Vaše web stranice, i pročitala neke tekstove te se zainteresirala za prehranu u zoni... Molila bih da se osvrnete na temu dijabetesa tip 1 u djece i prehranu u zoni... moja kći od 11 godina već tri godine ima d.m. tip 1. Dobro smo uregulirani, međutim zanima me kako joj priuštiti što bolji i kvalitetniji život s tim autoimunim poremećajem.

ODGOVOR: Prenosim dva slična pitanja i odgovora s web sajta dr. Vanje Grbac-Gredelj.

18.1.2003. Dijabetes 1 i zona?
Pitanje:
Upoznat sam s principima zone, ali nigdje nisam našao upute o prehrani osoba ovisnih o inzulinskim pripravcima. Zanima me način prehrane osoba s dijabetesom 1.

Odgovor dr. Grbac-Gredelj: Zona je svakako preporučljiva za prehranu osoba s dijabetesom 1, odnosno dijabetesom ovisnim o inzulinu. Upute o prehrani u cijelosti su iste za Vas, kao i za osobe s dijabetesom neovisnim o inzulinu (dijabetes 2), ali i za sve koji imaju druge manifestacije inzulinske rezistencije (visok tlak, debljina…). Kad se počnete hraniti po principima zone trebate biti pod stalnim nadzorom vašeg liječnika, pažljivo pratiti šećer u krvi i podešavati (smanjivati) dozu inzulina. Unošenjem hrane s čak 60% manje šećera (svi su ugljikohidrati sastavljeni od šećera!) Vaše potrebe za inzulinom se također smanjuju. Vi ćete uvijek trebati nešto inzulina, ali se potrebna doza može doslovno prepoloviti. Boljom kontrolom šećera u krvi i smanjenjem doze inzulina smanjujete rizik od komplikacija dijabetesa.

3.2.2004. Dijabetes 1 u djeteta
Pitanje: Poštovanje, doktorice Gredelj. Imam curicu staru 5 godina koja je oboljela od šećerne bolesti tip 1 prije godinu dana. Molim Vas, možete li mi reći gdje mogu kupiti steviu? Podržavam Vas u Vašem daljnjem radu i zahvalan sam Vam što ste nam omogućili da provedemo dan sa smiješkom na licu. Anđelko

Odgovor dr. Grbac-Gredelj: Poštovani gospodine Anđelko, duboko me dirnulo Vaše prelijepo pismo. Steviu potražite u ljekarnama i biljnim ljekarnama, a ako je u Vašem mjestu još nema, zamolite svog ljekarnika da je naruči za Vas. Prehranom u zoni svakim obrokom se unosi manje ugljikohidrata, pa je zato potrebna i manja doza inzulina. Kako se može vidjeti, nema zabranjenih namirnica, ali razlikujemo one koje su više ili manje dobre za održavanje hormonalne ravnoteže. Vaša djevojčica bez opasnosti može uživati u obrocima zaslađenim steviom. Umjerena tjelesna aktivnost također pomaže boljoj kontroli šećera u krvi. Dodatak omega 3 esencijalnih masnih kiselina poboljšava imunitet i pridonosi prevenciji upalnih procesa. Vama i Vašoj djevojčici želim dobro zdravlje uz pomoć zone.

TJELESNA MASNOĆA, primjer izračuna
Timi B., Danska, rujan 2011.
Možete li mi reći koliki je postotak tjelesne masnoće kod mene: težina 68 kg, visina 163,5 cm, opseg struka u visini pupka 86 cm i opseg bokova 106 cm. Unaprijed Hvala! Timi B.

ODGOVOR: Postotak tjelesnih masnoća kod Vas iznosi 34,6%
Prema tablicama i računu slijedi ovo:
Vaša nemasna masa: 44,5 kg, 65,4%
Ukupne tjelesne masnoće: 23,5 kg, 34,6%
Za idealan postotak masnoća od 22% (za muškarce bi to bilo do 15%), uz istu nemasnu masu, trebala bi Vam količina tjelesnih masnoća biti 12,5 kg. To znači da imate 11 kg viška a da bi Vaša idealna težina bila 57 kg. Naravno, ako bi vježbanjem povećali količinu mišićne mase, onda bi Vam i ukupna masa mogla biti veća. No, obzirom da Vam je masnoća ravnomjerno raspoređena po tijelu, nije skoncentrirana u struku (86 cm), vjerujem da ovaj suvišak tjelesne težine nije od one koji ukazuje na povećanu mogućnost razvoja kroničnih bolesti. No, budući da ste prošli pedesetu, bilo bi dobro da prelaskom na zonu i vježbanjem smanjite ovu težinu. Nije poanta u tome da ćete imati desetak kilograma manje, već da ćete biti zdraviji i bolje ćete se osjećati.